Що можна приготувати зі свіжомороженого оселедця

Зміст:

Як приготувати свіжоморожену оселедець: покроковий рецепт і рекомендації

Що можна приготувати з замороженого оселедця? Багато хто вважає, що ця риба придатна лише для пряного посолу, і їсти її можна з відвареною картоплею або використовувати для салату оселедець під шубою. На цьому фантазія багатьох господарок закінчується. Однак досить дешева риба здатна розкрити свої смакові якості в різноманітних стравах, які ми звикли готувати з більш дорогих видів водоплавних. Сьогодні ми розповімо про те, як смачно приготувати оселедець свіжоморожену в духовці і мультиварці, на сковороді. Кожен рецепт вартий уваги.

  • Простий рецепт для приготування на сковороді
  • Смачний оселедець для прикрашання столу
  • Оселедець, запечений повністю в духовці
  • Оселедець з овочами в духовці
  • Фарширована грибами оселедець
  • Філе оселедця свіжоморожене: що приготувати?
  • Оселедець у мультиварці
  • Оселедець з прованськими травами
  • Оселедець, запечений у мультиварці
  • Оселедець з картоплею в мультиварку
  • «» Копчений «» оселедець у мультиварку
  • Вибираємо рибу правильно

Простий рецепт для приготування на сковороді

Для дівчат, які хочуть скинути пару кілограм до пляжного сезону, цей рецепт стане справжньою знахідкою. Він ідеальний тим, що риба буде готуватися без додавання олії, яка при смаженні наповнює страву додатковими калоріями і канцерогенами.

Для того щоб приготувати просту, але дуже смачну і соковиту страву, вам потрібно взяти одну свіжоморожену оселедець, що можна навіть не відтаяла, очистити від нутрощів і видалити голову, порізати на необхідну кількість шматків.

Другий обов’язковий інгредієнт – велика головка ріпчастої цибулі. Якщо ви не любите цей коренеплод, то поріжте великими шматками, які можна буде легко вилучити з тарілки. В іншому ж випадку різати потрібно тонкими півкільцями. Складові майбутньої страви помістіть у глибоку сковороду, трохи посоліть, додайте суміш перців або приправу для рибних страв. Зверху налийте чверть склянки води, якщо оселедець не розморожений, то трохи менше.

Накрийте кришкою, готуйте на середньому вогні двадцять хвилин. Під час приготування відкривати кришку не рекомендується.

Як гарнір до такої риби ідеально підійде відварений рис або картопляне пюре.

Смачний оселедець для прикрашання столу

Як приготувати свіжоморожений оселедець для святкового столу і цим здивувати гостей? По-перше, страва має бути красивою. По-друге, дуже смачним.

Як ми можемо приготувати оселедець свіжоморожену в духовці, щоб вона відповідала прописаним правилам? Для початку варто відокремити філе від усіх кісток так, щоб шкіра залишилася практично цілою. Для цього розріжте тушку вздовж по спинці, розстеліть отримане на розділовій дошці. Акуратно видаліть кістки і нутрощі, філе не обов’язково зберігати в цілості, його потрібно буде прокрутити через м’ясорубку.

Шкіру промийте, дайте обсохнути, а в цей час відварите малюнок. Змішайте прокручене філе з рисом (у пропорції 1:1), посоліть і поперчіть, загорніть у шкіру, оберніть фольгою, запікайте в духовці при температурі 180 градусів.

Готову страву звільніть від фольги, дайте охолонути. Після цього поріжте шматками так, щоб низ залишився непорізаним. У проміжки між шматками вставте по ковзанку лимона.

Отримана страва красиво виглядатиме на столі, не замарає рук. Розігрівати таку рибу не потрібно, вона ідеально зійде за холодну закуску.

Оселедець, запечений повністю в духовці

Як приготувати оселедець свіжоморожену в духовці, щоб не витратити багато часу? Для цього необхідно взяти середнього розміру рибу, розморозити її, очистити від луски, нутрощів, плавників і за бажанням прибрати голову. Підготовлену тушку варто добре промити, видалити надлишок вологи паперовим рушником.

На противагу потрібно постелити фольгу, трохи її змастити рослинною олією. Покласти рибу на цю фольгу, добре натерти приправою для приготування рибних страв, полити лимонним соком (половинка лимона на одну рибу). Фольгою прикривати оселедець не потрібно, противень ставити тільки в попередньо розігріту духову шафу до 200 градусів.

Час запікання – півгодини. За готовністю риба вийде рум’яною, соковитою і дивовижно ароматною. Можна прикрасити шматочками лимона або “кудряшками” “цедри і подавати на святковий стіл.

Оселедець з овочами в духовці

Для сімейної вечері і прийому гостей ця страва ідеально підійде. Плюс його в тому, що не доведеться окремо готувати гарнір, воно вийде не дуже калорійним, але дуже смачним.

Знадобляться три свіжоморожені оселедці, триста грам картоплі, двісті грам моркви, цибулина, улюблені приправи, дві столові ложки майонезу (сметани), сіль.

Рибу очищаємо від нутрощів, луски і плавників, нарізаємо шматками. Овочі промиваємо, чистимо і нарізаємо кружечками.

У майонез (сметану) слід додати приправи і сіль, половиною отриманого соусу змастити шматки риби, другою половиною – овочі. На противагу стелимо рукав для випікання, в центр його складаємо рибу, а по краях овочі, чергуючи шматки. Добре запаковуємо, щоб сік не випаровувався, купляємо краї рукава кліпсами. Запікається така страва приблизно годину. За готовністю рукав потрібно акуратно розрізати, щоб сік не вилився. На страву викладається приготована риба і овочі в тому вигляді, в якому випікалися, все поливається зверху виділеним при запіканні соком.

Фарширована грибами оселедець

Як приготувати свіжоморожений оселедець з шампіньйонами? Немає нічого простішого! Для того щоб начинити тушки грибами, очищаємо їх від нутрощів і луски, голову бажано залишити, щоб сік не витікав.

На дві рибки знадобляться сто грамів свіжих шампіньйонів, порізаних кубиками, натерте варене яйце, трохи цибулі-шалоти, пучок петрушки. Гриби, яйце, цибуля і зелень змішуємо, солимо, починаємо отриманою сумішшю оселедець.

На противагу стелиться фольга такого розміру, щоб можна було нею повністю покрити риб. На поверхню фольги накладаємо шар з суміші 50 грам масла вершкового з чайною ложкою подрібненого хріну. Рибки зверху натираються сіллю або приправою, щільно упаковуються в фольгу. Запікати потрібно 35-40 хвилин при 180 градусах у духовці.

Філе оселедця свіжоморожене: що приготувати?

Просту і смачну страву можна приготувати з риби. Як приготувати свіжоморожену оселедець, щоб вона вийшла з хрусткою корочкою? Для цього знадобиться зовсім небагато продуктів, які є в холодильнику кожного будинку.

Філі оселедця необхідно збризнути лимонним соком, дати настоятися годину. Після цього посолити, обваляти шматочки в борошні, а потім у збитих яйцях. На великій кількості рослинного масла філе обсмажити до рум’яної кірки на сковороді, після чого довести до повної готовності в духовці протягом 20 хвилин.

Подавати такий оселедець можна і з пюре, і з відвареним рисом, і з овочевим салатом.

Оселедець у мультиварці

Оселедець належить до категорії доступних продуктів, але при правильному приготуванні її смакові якості не поступаються дорогій рибі. Що можна приготувати зі свіжомороженого оселедця в мультиварку? Це питання мучить багатьох господарок. Пропонуємо розглянути кілька рецептів.

Для простого приготування знадобиться очистити оселедець від потрохів, плавників і луски, порізати необхідної величини шматками.

На режимі випічки обсмажуємо до золотистого кольору натерту моркву і нарізану тонкими кільцями цибулю. Одну половину відкладаємо в окрему миску. Шматки риби солимо, за бажанням додаємо приправи для риби, складаємо їх у мультиварку поверх обсмажених коренеплодів. Зверху оселедець змащуємо сметаною, покриваємо другою половиною запалювання з моркви і цибулі. Зверху кільцями складаємо помідори.

Готувати страву необхідно годину в режимі гасіння.

Оселедець з прованськими травами

Рецептів того, як приготувати свіжоморожену оселедець у мультиварку, є величезна безліч. З усіх ми вибрали методи, за якими страви виходять дуже смачними, їх можна подати навіть на святковий стіл. Серед різноманітності рецептів виділяється один дуже простий, але рибка виходить просто дивовижною.

Для приготування знадобиться свіжоморожений оселедець, очищений і порізаний шматками. Невелика головка ріпчастої цибулі нарізається кругляшками, додається в миску з рибою. З лимона видавлюємо сік (на одну рибку буде потрібна столова ложка соку), додаються сіль, дві великі ложки майонезу, прованські трави. Варто близько години промаринувати в холодильнику рибу, після чого викласти в мультиварку, півгодини готувати в режимі «» на пару «».

Оселедець, запечений у мультиварці

Багатьом невідомо, як можна приготувати оселедець свіжоморожену в мультиварці із застосуванням фольги, оскільки вважається, що фольга використовується тільки для випікання в духовці. Це не так. Страви, приготовані в фользі, зберігають весь сік і аромат, максимальну кількість вітамінів.

Для приготування смачного оселедця знадобляться помідор, цибуля, сметана і лимон. Рибку ріжемо шматками, які здаються більш прийнятними, акуратно укладаються шматочки, натерті сіллю, на фольгу, поливаються лимонним соком. Поверх складаються колечки цибулі та помідора, змащуються сметаною.

Вміст добре упаковується в фольгу так, щоб сік не зміг витекти. Мультиварку ставимо на режим випічки, готуємо півгодини.

Оселедець з картоплею в мультиварку

Щоб не витрачати багато часу на приготування їжі, але приготувати смачну і ситну вечерю, мультиварка є незамінною річчю. Як приготувати свіжоморожений оселедець з картоплею в «» каструлі для лінивих «»? Це дуже просто і швидко.

Оселедець необхідно очистити, можна порізати просто шматками, а можна і застосувати тільки філе. У другому варіанті переважає плюс: не доведеться бруднити руки під час їжі.

На дно каструлі викладається порізана на чверті картопля, кружечками – морква. Овочі необхідно трохи посолити. Зверху викладається риба, натерта сіллю. Вміст заливається склянкою води (на дві риби і шість середніх картоплин), мультиварку переводять на режим випічки. Страва буде повністю готова після закінчення сорока хвилин.

«» Копчений «» оселедець у мультиварку

Як приготувати свіжоморожений оселедець, щоб він вийшов «» копченим «»? Для цього доведеться скористатися такою хитрістю, як “рідкий дим” “.

Бажано очистити рибу так, щоб у ній повністю були відсутні кістки і шкіра. Філе натирається приправою для рибних страв, сіллю і “рідким димом” “, шматочки складаються в пакет для запікання. Підготовлений пакет викладається в миску, призначену для приготування на пару. Встановлюється режим «» пар «», у мультиварку необхідно залити не менше п’яти склянок води. Після закінчення двадцяти хвилин смачна «» копчена «» оселедця буде готова.

Рибу необхідно остудити, подавати з відвареною картоплею, тушкованими овочами.

Вибираємо рибу правильно

Сьогодні ми поділилися тим, як смачно приготувати оселедець свіжоморожену в мультиварку і духовці. Цими стравами можна порадувати гостей, нагодувати всю сім’ю і при цьому не витратити багато грошей на рибу. Тільки всі старання будуть даремно, якщо оселедець попався несвіжий.

При виборі насамперед зверніть увагу на жабри. Вони повинні мати яскраво-червоний колір, ні в якому разі не бути блідими. Шкіра на вигляд повинна бути вологою і блискучою. При надовжуванні пальцем на рибку шкіра просто зобов’язана залишатися цілою і вирівнюватися відразу ж, коли натискання припинено.

У всіх господарок мультиварки різні. Може знадобитися перевертати шматочки, ставити на меншу потужність, додавати більшу кількість води.

Всі рецепти, де описується покроково те, як приготувати свіжоморожену оселедець, перевірені, страви виходять дійсно смачними і ароматними. Сподіваємося, що кожній господині хоч раз стане в нагоді один з описаних способів приготування. Приємного апетиту!

Що приготувати з морозива оселедця

Незважаючи на свою низьку вартість, оселедець – це відмінна риба, в якій багато білків і різних вітамінів. Вживання такого продукту сприяє зниженню холестерину в організмі, а також допомагає боротися з таким захворюванням, як цукровий діабет. На прилавках магазинів можна зустріти оселедець у різному вигляді. Вона продається і солоною, і копченою, але також буває і замороженою. Зі свіжомороженого оселедця можна приготувати багато різних страв. Але для цього треба знати всі тонкощі поводження з цим продуктом.

  • Як вибрати рибу?
  • Як правильно її розморозити?
  • Природне розморожування
  • За допомогою солі
  • За допомогою проточної води
  • За допомогою мікрохвильовки
  • Рецепти
  • На сковороді
  • Спосіб приготування.
  • Для приготування оселедця у власному соку на сковорідці знадобиться:
  • Спосіб приготування.
  • У духовці
  • Покроковий рецепт.
  • Покроковий рецепт.
  • У каструлі
  • Покроковий рецепт.
  • Покроковий рецепт.
  • Страви зі свіжозамороженою оселедцем
  • Корисні властивості

Як вибрати рибу?

Звичайно, найчастіше, хочеться купити рибу в свіжому вигляді, однак, на прилавках магазинів її практично не буває. Тому доводиться задовольнятися замороженим продуктом. Щоб правильно вибрати оселедець, необхідно ознайомитися з основними рекомендаціями. Дуже важливо, щоб заморожена риба не була в льоду. Надлишок снігу буде свідчити про те, що вона зберігається в морозилці занадто довгий час.

При купівлі треба подивитися, чи немає будь-яких прилиплих шматків, що свідчили про багаторазове замороження. Якщо риба якісна, то її жабри повинні бути червоного кольору, а тушка не повинна мати на своїй поверхні якихось надломів або тріщин, колір повинен бути сріблястим. Крім цього, від неї не повинно виходити запаху аміаку.

Як правильно її розморозити?

Існує кілька способів розморожування, з якими можна впоратися в домашніх умовах без того, щоб завдати шкоди рибі.

Природне розморожування

Такий процес займає багато часу, однак, і вважається одним з найбільш правильних. Щоб це зробити, знадобиться невелика пластикова ємність. У неї необхідно покласти придбану рибу і зробити кілька отворів у пакеті. Після цього рибу треба помістити в холодильник на найнижчу полицю і почекати, поки вона не розтане. Час для цього знадобиться приблизно від 5 до 10 годин. Це залежатиме від величини оселедця, а також від ступеня заморозки.

За допомогою солі

Найчастіше такий метод використовують для розморожування більш жирної риби. Її потім можна або засолити, або закоптити, або запекти. Адже сіль витягує зайву рідину з риби, і вона в результаті виходить суховатою. Для початку необхідно приготувати розчин із солі. Потрібно змішати 1,5 літра води і 35 г солі, добре все розмішати і перелити розчин в посуд з пластику. У нього треба помістити оселедець, вийнявши при цьому рибу з пакета. Така процедура займе всього лише кілька годин, якщо контейнер з рибою залишити розморожуватися при кімнатній температурі.

За допомогою проточної води

Оселедець потрібно помістити в кілька поліетиленових пакетів, а потім в миску з дуже холодною водою. Після цього миску треба поставити в раковину і пустити в неї струменю проточної води. У такому стані оселедець розморожуватиметься приблизно 1 годину. Такий спосіб є найбезпечнішим і найшвидшим. До того ж так оселедець не зможе втратити жодних корисних речовин.

За допомогою мікрохвильовки

Оскільки в сучасному світі все менше часу залишається на підготовку, багато кухарів використовують для розморожування нові технології. Щоб скористатися таким способом, необхідно помістити рибу в спеціальний посуд для таких печей. Після цього потрібно включити функцію «розморожування» і виставити час на 20-35 хвилин. Далі треба поставити оселедець у піч. Через кожні 4 хвилини її треба перевертати, щоб риба не змогла просто посмажитися.

Рецепти

Страви зі свіжомороженого оселедця можна приготувати не тільки смачно, але також і зробити їх досить незвично. Дуже часто для підготовки використовують мультиварку. У ній вийде відмінна копчена рибка. Щоб вона вийшла, необхідно придбати «рідкий дим».

Для початку треба почистити оселедець, тобто видалити з нього і шкіру, і всі кісточки. Після цього рибу потрібно натерти і сіллю і рідким димом.

Потім всі шматки необхідно скласти в пакет для запікання і помістити в спеціальну миску для готування на пару. У чашу мультиварки обов’язково залити не менше 1 літра води. Далі треба включити кнопку «пар» – через 15 хвилин оселедець гарячого копчення буде готова. Така страва чудово підійде і до відвареної картоплі. Крім цього, є й багато інших ідей, які легко реалізувати в повсякденному житті.

На сковороді

Приготування оселедця можливе також і на сковорідці. На ній вийдуть і ароматні котлетки, і просто оселедець з цибулею. Рецепт рибних котлет досить простий, а їх смакові якості сразять наповал навіть тих, хто віддають перевагу м’ясним стравам рибним. Необхідні компоненти:

  • 4 шт. морозива оселедця;
  • 8 середніх картоплин;
  • 1 велика цибулина;
  • кілька зубчиків часнику;
  • щепітка спецій;
  • щепітка солі;
  • 2 курячі яйця;
  • 60 мл – свіжого молока;
  • 100 мл – соняшникової олії;
  • панувальні сухарі – за потребою.

Спосіб приготування.

  1. Для початку необхідно підготувати оселедець. Потім філе треба перекрутити в м’ясорубці, додавши до нього всі зубчики часнику і цибулину.
  2. Далі можна приступати до картоплі. Її треба почистити і натерти на терці. Потім віджати всю зайву рідину і додати молоко.
  3. Після цього можна зайнятися фаршем. Для цього необхідно змішати перекручений оселедець, картоплю з молоком, все посолити і поперчити. Все потрібно дуже ретельно перемішати і поставити на кілька годин в холодильник.
  4. Після закінчення потрібного часу можна витягнути готовий фарш і зробити котлети. Потім їх необхідно рясно обваляти в сухарях і приступати до обсмажування.
  5. Такі смачні котлетки можна подати з картопляним пюре або з будь-яким іншим гарніром.

Для приготування оселедця у власному соку на сковорідці знадобиться:

  • 3 великі морозиво оселедця;
  • 1 велика цибулина;
  • щепітка солі;
  • щепітка чорного перцю.

Спосіб приготування.

  1. Для початку необхідно підготувати оселедець. Потім почистити її і порізати на шматочки.
  2. Після цього їх треба натерти сіллю і перцем, а потім розкласти на розігрітій сковорідці.
  3. Зверху потрібно розкласти порізану напівкільцями цибулю. Потім сковороду треба дуже щільно закрити кришкою і на великому вогні готувати протягом 5 хвилин. Після цього вогонь необхідно зменшити до мінімуму.
  4. Далі готувати все потрібно ще 20 хвилин, не відкриваючи кришку. Перевертати рибу також не варто.
  5. Така страва подається гарячим, якщо ж оселедець залишиться, то можна підігріти його в мікрохвильовці перед подачею на стіл.

У духовці

Запечені страви досить корисні. Це стосується і тих делікатесів, які приготовані з оселедця. Щоб зробити ароматний оселедець під майонезом у духовці, знадобиться:

  • 3 середні оселедці;
  • 3 великі цибулини;
  • 200 мл – нежирного майонезу;
  • 2 склянки чистої води;
  • щепітка солі;
  • щепітка перцю.

Покроковий рецепт.

  1. Для початку необхідно підготувати оселедець. Її треба позбавити від нутрощів і видалити всі плавники і хвіст.
  2. Підготовлені тушки треба дуже ретельно натерти сіллю і перцем, а потім покласти на змащений маслом противень. Після цього треба зверху присипати нарізаною півкільцями цибулю і залити все майонезом.
  3. Далі потрібно досить акуратно налити води по стінках противня і поставити його в духову шафу, перед цим розігрів його до 190 градусів.
  4. Запікати її треба 50 хвилин.

Подавати такий оселедець краще з вареною картоплею.

Запечений оселедець з овочами в духовій шафі прикрасить стіл і стане основою для будь-якої сімейної вечері. Необхідні компоненти:

  • 4 середні оселедці;
  • 4 великі картоплі;
  • 2 середні моркви;
  • 1 велика цибулина;
  • щепітка приправ;
  • щепітка солі;
  • 40 г – нежирного майонезу.

Покроковий рецепт.

  1. Оселедець необхідно підготувати, потім порувати порційними шматочками.
  2. Всі овочі потрібно почистити і нарізати гуртками.
  3. Далі до майонеза треба додати спеції і після все посолити.
  4. Потім треба намастити однією половиною отриманого соусу рибу, а другою – овочі.
  5. Після цього все потрібно скласти в рукав для запікання і поставити в духову шафу на 70 хвилин. Готову рибу треба викласти разом з овочами на велику страву і полити зверху, що виділився соусом. Страву можна приготувати і без рукава для запікання.

У каструлі

Свіжоморожений оселедець можна використовувати для приготування страв у звичайній каструлі. Наприклад, дуже смачною виходить вуха з такої риби. Такий рецепт вважається економним. Тому з легкістю впишеться в бюджет практично будь-якої людини. Необхідні компоненти:

  • 1 велика оселедець;
  • 1 велика цибулина;
  • 2 ст. л. – манки;
  • 3 середні картоплі;
  • 1 середня морква;
  • щепітка солі;
  • щепітка хмелі-сунелі;
  • кілька листків лаврового листка.

Покроковий рецепт.

  1. Для початку необхідно з підготовленого оселедця зварити бульйон.
  2. Після цього рибу треба витягнути і видалити з неї кістки.
  3. Тим часом з моркви і цибулі треба зробити підсмажування.
  4. Картоплю між тим треба почистити і порізати на невеликі шматочки. Потім їх треба засипати в бульйон і поварити протягом 8 хвилин.
  5. Після цього треба засипати манку, додати підсмажування, посолити і додати спеції. Після цього варити ще 10 хвилин.
  6. Готову вуха необхідно посипати дрібно нарубаною зеленню.

Оселедець з овочами, приготований у каструлі, також дуже смачний. Для приготування такої страви знадобляться такі компоненти:

  • 3 невеликі оселедці;
  • 3 великі ріпчасті цибулини;
  • 3 великі моркви;
  • 3 великі картоплі;
  • щепітка солі;
  • щепотка перцю;
  • 80 мл – соняшникової олії;
  • 200 мл – чистої води.

Покроковий рецепт.

  1. Підготовлений оселедець треба порізати на порційні шматочки і посипати сіллю і перцем.
  2. Потім потрібно підготувати овочі. Картоплю треба нарізати кубиками, моркву – кружечками, а цибулю – напівкільцями. Після цього все треба розділити на дві частини.
  3. Далі необхідно змастити товстостінну каструлю соняшниковою олією. Потім викласти шарами одну частину, а зверху – другу. Після цього треба полити маслом, яке залишилося, а також додати чисту воду.
  4. Потім рагу треба поставити на плиту і на невеликому вогні готувати 50 хвилин, заважати при цьому не варто.

Багато хто любить оселедець, однак, не кожна людина знає, що, крім солоної або копченої риби, існує ще й свіжоморожена, яка легко готується і виходить дуже смачною. І марно, адже всі ці страви заслуговують на увагу і можуть доповнити будь-який раціон.

Про те, як запекти оселедець у духовці, дивіться додане відео.

Оселедець свіжозаморожений – це чудовий гастрономічний інгредієнт, який коштує недорого, а за своїми смаковими якостями не поступається більш цінним видам риби. Оселедець вважається найбільш затребуваною і популярною рибою, адже з неї можна приготувати різні шматки.

Страви зі свіжозамороженою оселедцем

Зазвичай оселедець свіжої заморозки використовується господарями для засолки. Апетитні шматочки солоної рибки – відмінна закуска для святкових посиденьок! Можна засолити тушку цілком або попередньо розділяти її на філе, використовуючи відповідний рецепт у цьому кулінарному розділі.

З цим інгредієнтом готують багато інших смачних страв. Рибу можна загасити, запекти в мультиварці, посмажити на сковороді, зварити з нею суп, використовувати як компонент для салатів.

Будь-який гурман оцінить вуха зі свіжого оселедця. Сподобаються вам соковиті котлети, апетитні рибні тушковані шматочки з гарніром, консерви.

Корисні властивості

А чи знаєте ви, що оселедець є рибою, яка володіє величезною кількістю корисних якостей? Її калорійність – всього 240 кКал на 100 г. Склад включає в себе:

  • вітаміни групи B, E, D;
  • насичені жирні кислоти;
  • мінерали (калій, фосфор, натрій, кальцій, залізо, йод).

Оселедець корисний для зору, він авізує роботу мозку. Ця риба – досконале джерело білка.

Оселедець свіжозаморожений – універсальний рибний інгредієнт. Готуйте з неї смачні та ситні страви із задоволенням, а наша кулінарна добірка з фото допоможемо вам реалізовувати їх просто і легко!

Будь-яка господиня обізнана про важливість риби в раціоні кожної людини. Преогромний асортимент підводних жителів прагне потрапити на стіл. Посеред загального рибного різноманіття варто відзначити ту, без чиєї присутності не здатний обійтися святкова вечеря – оселедець. Читай далі.

Найкращі страви зі свіжомороженого оселедця

Найпростіше, що можна зробити зі свіжим оселедцем – запекти його в духовці під соусом.

Інгредієнти (на 2-4 порції):

  • Оселедець свіжий – 2 шт.,
  • Цибуля ріпчаста (велика) – 4 шт.,
  • Майонез класичний – 150 мл,
  • Сіль, чорний мелений перець – за смаком,
  • Вода – 500 мл.

Приготування:

Оселедець очистіть від луски і від нутрощів, видаліть голову, хвіст і плавці. Тушки риби натріть сіллю і перцем, укладете в глибоке деко, на них – цибуля, нарізана великими кільцями або півкільцями. Залийте все майонезом, ще трохи поперчіть. Потім акуратно, по борту, налийте воду. Поставте в розігріту до 200 градусів духовку та запікайте протягом 35-40 хвилин.

Гарнувати оселедець можна відвареною картоплею. Крім того, ви можете посипати готову рибу зеленою цибулею або дрібно нарубаною петрушкою.

З картоплею

Особливо смачним виходить оселедець у поєднанні з картоплею, цибулею та прянощами. У процесі приготування можна додавати різні пряні суміші: Прованські трави, Хмелі сунелі, Італійські трави. Знадобиться рукав для випікання.

Інгредієнти для приготування оселедця з картоплею та Хмелі-сунелі в духовці:

  • олія – 18-25 г;
  • сіль – на смак;
  • лимон – ¼ шт.;
  • цибуля ріпчаста – ½ шт.;
  • Хмелі-сунелі – 8 г;
  • оселедець свіжоморожений – 600 г;
  • картопля – 850 г.

Процес приготування оселедця з картоплею в духовці:

  1. Рибу розморожують, очищають від луски, потрошать і промивають.
  2. Картоплю чистять, нарізають скибочками.
  3. Цибулю ріжуть кільцями або півкільцями.
  4. Рибу підсолюють, натирають частиною прянощі Хмелі-сунелі. У черевце кладуть скибочки лимона та цибулю. Картоплю перемішують з цибулею і пряністю, що залишилася. У кулінарний рукав поміщають фаршировану риб’ячу тушку, картопля з морквою та цибулею, кінці закріплюють.
  5. На лист кладуть наповнений кулінарний рукав.
  6. Деко ставлять у заздалегідь прогріту духову шафу.

Рибу випікають за температури 180 °C -190 °C. Приблизно через 34-36 хв деко дістають із духовки. Страву викладають на велику тарілку та подають до столу.

Швидке хе зі свіжого оселедця

Що приготувати зі свіжого оселедця

Ця страва сподобається тим, хто любить корейську кухню. Оселедець виходить пряним, гострим і красивим.

Інгредієнти:

  • Оселедець свіжий – 2 шт.,
  • Морква (середня) – 2 шт.,
  • Часник – 5 зубчиків,
  • Цибуля (велика) – 1 шт.,
  • Сіль, перець червоний мелений гострий – до смаку,
  • Перець чорний мелений – 1 ч. ложка,
  • Приправа для моркви корейською – 3-4 ч. ложки,
  • Цукор – 3 ч. ложки,
  • Соєвий соус – 2 ст. ложки,
  • Оцет (9%) – 2,5 ст. ложки,
  • Рослинна олія – 3 ст. ложки.

Приготування:

Для приготування цієї страви використовуйте скляний або емальований посуд. Оселедець очистіть від луски та нутрощів, видаліть хвіст, голову і всі кістки. Наріжте філе на шматочки не товщі 1 см. Моркву поріжте дуже тонкою соломкою (або подрібніть на терці для моркви по-корейськи) і змішайте з рибою. Залийте оцтом і перемішайте. Залишіть маринуватися на 45-50 хвилин.

Потім додайте в ємність із оселедцем нарізану півкільцями цибулю, пропущену через прес часник, соєвий соус, сіль, цукор, приправу для корейської моркви, чорний і червоний перець. Рослинна олія закип’ятіть і вилийте її на спеції і тільки після цього все перемішайте. Накрийте ємність щільною кришкою та поставте на добу в холодильник. При подачі можна посипати хе дрібно нарубаною кінзою.

Свіжий оселедець в огірково-томатному соусі

Що приготувати зі свіжого оселедця

Оселедець з томатним пюре та солоними огірками – оригінальна та ситна страва, яка приємно урізноманітнить повсякденний стіл або прикрасить недільний обід.

Інгредієнти (на 6 порцій):

  • Оселедець свіжий – 2 шт.,
  • Огірки солоні (бочкові, середні) – 6 шт.,
  • Томатне пюре – 100 г,
  • Цукор – до смаку, залежно від кислоти томатного пюре,
  • Масло вершкове – 50 г + для змащування сковороди,
  • Борошно пшеничне – 2 ст. ложки,
  • Рибний бульйон – 500 мл,
  • Лавровий лист – 2-3 шт.,
  • Перець чорний горошком – 7-8 шт.
  • Сіль, чорний мелений перець – на смак.

Приготування:

Оселедець очистіть від луски, плавців, нутрощів, видаліть хвіст і голову, зніміть рибу з хребта і по можливості витягніть дрібні кістки. Розріжте кожне філе на три частини. З хребтів та хвостів зваріть бульйон, додавши в нього сіль, чорний перець горошком та лавровий лист.

З огірків зніміть шкірку і наріжте тонкими скибочками. Сковороду злегка змастіть вершковим маслом, покладіть рибні шматки шкірою донизу, додайте томатне пюре, цукор, чорний мелений перець і проціджений бульйон. На середньому вогні доведіть масу до кипіння, зменшіть жар до мінімуму і томіть під кришкою 30 хвилин.

Потім дістаньте рибу та огірки, складіть у глибокий посуд і накрийте, щоб вони не охолонули. Бульйон ще раз процідіть. Борошно просійте і змішайте зі шматочками вершкового масла|мастила| до утворення маслянистої грудки, введіть його в киплячий бульйон і варіть соус до загусання. За бажання в кінці варіння можна додати дрібно нарізану петрушку.

Шматочки риби викладете на тарілки, на них покладіть скибочки огірків та полийте все соусом. Гарнірувати оселедець в огірково-томатному соусі можна відвареною картоплею, рисом або салатом зі свіжих овочів.

Корисні властивості

А чи знаєте ви, що оселедець є рибою, яка має величезну кількість корисних якостей? Її калорійність – всього 240 ккал на 100 г. Склад включає в себе:

  • вітаміни групи B, E, D;
  • насичені жирні кислоти;
  • мінерали (калій, фосфор, натрій, кальцій, залізо, йод).

Оселедець корисний для зору, він авізує роботу мозку. Ця риба – досконале джерело білка.

Оселедець свіжозаморожений – універсальний рибний інгредієнт. Готуйте з неї смачні та ситні страви із задоволенням, а наша кулінарна добірка з фото допоможемо вам реалізовувати їх просто та легко!

Оселедець – одна з найпопулярніших риб у всьому світі і особливо в України. Зазвичай цю рибу в солоному вигляді обробляють і подають на стіл у вигляді закуски, проте існує безліч смачних страв з нею. З оселедцем готують салати, різні закуски та навіть супи. У цій добірці наші кулінари діляться смачними рецептами страв із оселедця з фотографіями та покроковими інструкціями приготування.

Найкращі страви зі свіжомороженого оселедця

Незважаючи на свою низьку вартість, оселедець – це чудова риба, в якій багато білків та різних вітамінів. Вживання такого продукту сприяє зниженню холестерину в організмі, а також допомагає боротися з таким захворюванням, як цукровий діабет. На прилавках магазинів можна зустріти оселедець у різному вигляді. Вона продається і солоною, і копченою, але також буває замороженою. Зі свіжомороженого оселедця можна приготувати багато різних страв. Але для цього треба знати всі тонкощі поводження з цим продуктом.

Страви зі свіжозамороженим оселедцем

Зазвичай оселедець свіжого заморожування використовується господарками для засолювання. Апетитні шматочки солоної рибки – чудова закуска для святкових посиденьок! Можна засолити тушку повністю або попередньо обробити її на філе, використовуючи відповідний рецепт у цьому кулінарному розділі.

З цим інгредієнтом готують багато інших смачних страв. Рибу можна згасити, запекти в мультиварці, посмажити на сковороді, зварити з нею суп, використовувати як компонент салатів.

Будь-який гурман оцінить юшку зі свіжого оселедця. Сподобаються вам соковиті котлети, апетитні рибні шматочки тушковані з гарніром, консерви.

Як вибрати рибу?

Звичайно, найчастіше хочеться купити рибу у свіжому вигляді, проте, на прилавках магазинів її практично не буває. Тому доводиться насолоджуватися замороженим продуктом. Щоб правильно вибрати оселедець, необхідно ознайомитись із основними рекомендаціями. Дуже важливо, щоб заморожена риба не була на льоду. Надлишок снігу свідчить про те, що вона зберігається в морозилці надто довгий час.

При покупці треба подивитися, чи немає якихось прилиплих шматків, що свідчили про багаторазове заморожування. Якщо риба якісна, то її зябра повинні бути червоного кольору, а тушка не повинна мати на своїй поверхні якихось надломів чи тріщин, колір має бути сріблястим. Крім цього, від неї не повинно виходити запаху аміаку.

Як правильно її розморозити?

Існує кілька способів розморожування, з якими можна впоратися в домашніх умовах без того, щоб завдати шкоди рибі.

Природне розморожування

Такий процес займає багато часу, однак, і вважається одним із найправильніших. Щоб це зробити, знадобиться невелика пластикова ємність. У неї потрібно покласти отриману рибу і зробити кілька отворів у пакеті. Після цього рибу треба помістити в холодильник на нижню полицю і почекати, поки вона не розтане. Час для цього знадобиться приблизно від 5 до 10 години. Це залежатиме від величини оселедця, а також від ступеня заморожування.

За допомогою солі

Найчастіше такий метод використовують для розморожування жирнішої риби. Її потім можна або засолити, або закоптити, або запекти. Адже сіль витягує зайву рідину з риби, і вона в результаті виходить сухуватою. Для початку необхідно приготувати розчин із солі. Потрібно змішати 1,5 літра води та 35 г солі, добре все розмішати та перелити розчин у посудину із пластику. У нього треба помістити оселедець, вийнявши при цьому рибу з пакета. Така процедура займе лише кілька годин, якщо контейнер з рибою залишити розморожуватися при кімнатній температурі.

За допомогою проточної води

Оселедець потрібно помістити в кілька поліетиленових пакетів, а потім у миску з дуже холодною водою. Після цього миску треба поставити в раковину і пустити в неї цівку проточної води. У такому стані оселедець розморожуватиметься приблизно 1 годину. Такий спосіб є найбезпечнішим та найшвидшим. До того ж оселедець не зможе втратити жодних корисних речовин.

За допомогою мікрохвильової печі

Так як у сучасному світі все менше часу залишається на приготування, багато кухарів використовують для розморожування нові технології. Щоб скористатися таким способом, необхідно помістити рибу у спеціальний посуд для таких печей. Після цього потрібно включити функцію розморожування і виставити час на 20-35 хвилин. Далі треба поставити оселедця в піч. Через кожні 4 хвилини її треба перевертати, щоб риба не змогла просто посмажитись.

Рецепти

Страви зі свіжомороженого оселедця можна приготувати не тільки смачно, а й зробити їх досить незвичайно. Дуже часто для приготування використовують мультиварку. У ній вийде чудова копчена рибка. Щоб вона вийшла, необхідно придбати «рідкий дим».

Для початку треба почистити оселедець, тобто видалити з нього і шкіру, і всі кісточки. Після цього рибу потрібно натерти і сіллю та рідким димом.

Потім усі шматки необхідно скласти в пакет для запікання і помістити в спеціальну миску для приготування на пару. У чашу мультиварки обов’язково залити щонайменше 1 літра води. Далі треба включити кнопку «пар» – через 15 хвилин оселедець гарячого копчення буде готовим. Така страва чудово підійде і до відвареної картоплі. Крім цього, є і багато інших ідей, які легко реалізувати в повсякденному житті.

На пательні

Приготування оселедця можливе також і на сковорідці. На ній вийдуть і ароматні котлетки, і просто оселедець із цибулею. Рецепт рибних котлет досить простий, а їх смакові якості вразять наповал навіть тих, хто віддає перевагу м’ясним стравам рибним. Необхідні компоненти:

  • 4 шт. мороженого оселедця;
  • 8 середніх картоплин;
  • 1 велика цибулина;
  • кілька зубчиків часнику;
  • щіпка спецій;
  • дрібка солі;
  • 2 курячі яйця;
  • 60 мл – свіжого молока;
  • 100 мл – соняшникової олії;
  • панірувальні сухарі – за потребою.

Спосіб приготування.

  1. Для початку необхідно підготувати оселедець. Потім філе треба перекрутити в м’ясорубці, додавши до нього всі зубчики часнику та цибулину.
  2. Далі можна приступати до картоплі. Її треба почистити та натерти на тертці. Потім віджати всю зайву рідину та додати молоко.
  3. Після цього можна зайнятися фаршем. Для цього необхідно змішати перекручений оселедець, картопля з молоком, все посолити і поперчити. Все потрібно дуже ретельно перемішати та поставити на кілька годин у холодильник.
  4. Після потрібного часу можна витягнути готовий фарш і зробити котлети. Потім їх необхідно рясно обваляти в сухарях і приступати до обсмажування.
  5. Такі смачні котлетки можна подати з картопляним пюре або будь-яким іншим гарніром.

Смачний оселедець для прикраси столу

Як приготувати свіжоморожений оселедець для святкового столу і цим здивувати гостей? По-перше, страва має бути красивою. По-друге, дуже смачним.

Як можна приготувати свіжоморожений оселедець у духовці, щоб він відповідав прописаним правилам? Для початку варто відокремити філе від усіх кісток так, щоб шкіра залишилася практично цілою. Для цього розріжте тушку вздовж по спинці, розстеліть на обробній дошці. Акуратно видаліть кістки та начинки, філе не обов’язково зберігати в цілості, його потрібно буде прокрутити через м’ясорубку.

Шкіру промийте, дайте обсохнути, а тим часом відваріть рис. Змішайте прокручене філе з рисом (у пропорції 1:1), посоліть і поперчіть, загорніть у шкіру, оберніть фольгою, запікайте в духовці за температури 180 градусів.

Готову страву звільніть від фольги, дайте охолонути. Після цього наріжте шматками так, щоб низ залишився непорізаним. У проміжки між шматками вставте по кільцю лимона.

Страва, що вийшла, красиво виглядатиме на столі, не замазає рук. Розігрівати таку рибу не потрібно, вона ідеально зійде за холодну закуску.